johannalarsson.se

Mode och stil för alla vackra kvinnor

Kommer Me Too att göra någon verklig skillnad

Kvinnor

Bransch efter bransch gick med i rörelsen som först var så liten och sedan blev ett internationellt genombrott. Kungen ville ändra reglerna för Svenska Akademiens medlemskap efter alla rabalder som uppstod i kölvattnet efter en skandal som handlade om trakasserier av kvinnor. Men kommer världen att bli annorlunda när Me Too klingar av och folk återgår till vardagen?

Mycket återstår att förändra

Det finns fortfarande mycket att förändra. Det är inte bara i Hollywood som det finns attityder som verkligen kan ifrågasättas. Ta en titt på ett vanligt svenskt casino. Även om det är lagligt och schysst så finns det många slots som har teman som förstärker ideal som vi vill komma ifrån. Spelbranschen är ett bra exempel på en bransch som skulle kunna göra en hel del för att förändra mäns syn på kvinnor.

Precis som filmbranschen och musikbranschen så har spelföretagen ett mycket stort inflytande på unga. Spelen bör ha teman som förstärker känslan av att vi måste ta hand om varandra. Detta oavsett kön och färg på huden. Om detta sker så kanske vi kan säga att Me Too gjorde skillnad som ett startskott för många branscher att tänka till.

Bra med medvetenhet

Något som alla pratar om är att Me Too har varit så bra för att rörelsen har ökat medvetandet om ett samhällsproblem. Den som tidigare hade hållit tyst om det som hänt vågar nu kliva fram och anmäla. Det beror givetvis en hel del på att skammen minskar då man inser att även kända och framgångsrika personer har varit med om brott.

Medvetenheten om övergrepp på kvinnor inom arbetslivet har också gjort att fler har insett att Sverige kanske inte är drömlandet vad gäller jämställdhet. Att det helt enkelt finns mycket kvar att göra för att vi ska kunna kalla oss för föregångare. Men nu när fler kvinnor vågar tala öppet om sina erfarenheter så finns det ju mer att gå på och mer att tänka på.

Män tänker sig för

Just det där med att tänka sig för kan få betydelse. En man som kanske tidigare hade betett sig illa gör inte det nu då han inser att det här inte är okej. Om han är en usel person så låter han bli för att han vet att risken för att bli anmäld är så mycket högre. Dessutom så har inställningen till obehagliga händelser förändrats på arbetsplatser. De som tidigare hade hållit en förövare om ryggen inser nu att det här kan kosta de dyrt då det kommer fram vad som hänt. Det är inte bara den som begår brott som hängs ut, även den som har hjälpt till.

Normala relationer mellan kvinnor och män

Kanske behövs det en debatt om hur relationer mellan kvinnor och män ska se ut. Sverige är idag rätt så vilset. Å ena sidan så har vi gjort mycket för att kvinnor ska kunna göra det som män gör och tvärtom. Å andra sidan så har detta spårat ur när kvinnor fortfarande upplever att de inte är säkra på sina arbetsplatser och i det offentliga livet.

Kanske får vi snart höra önskningar om att gå tillbaka till ett mer konservativt beteende. Med influenser från kulturer där det anses fint att kvinnor täcker både kropp och hår så kan det ju komma att bli annorlunda i Sverige. Män får då göra sig redo på att hålla upp dörren igen och så kanske det blir vanligare med badhus med separata bad-tider för henne och honom.

Utbildning och fler eldsjälar

Det pratas ju alltid om att det behövs utbildning för att förändra. När det handlar om det som händer efter Me Too så kommer utbildning med största sannolikhet att få betydelse. Vi kan ju inte lägga allt ansvar på populärkulturen. Men ett krux är att den största delen av utbildning kommer hemifrån. Om föräldrar är engagerade så kan saker och ting förändras snabbare. Obligatoriska föräldrakurser, någon?

Privacy Policy